zoek
26-11-2013 >>

Indringende portretten van Brabantse daklozen op Omroep Brabant

'Buitenlui'. Dat is de titel van een zesdelige documentaire serie over dak- en thuislozen in Brabant, die Omroep Brabant vanaf 30 november iedere zaterdagavond uitzendt.

Hoe is het leven zonder huis of thuis? Hoe vinden daklozen weer een beetje een weg terug naar een redelijk bestaan? Kan mij dit ook gebeuren? Dat zijn vragen die langskomen tijdens de indringende portretten van een aantal Brabantse daklozen. De serie Buitenlui toont een ander beeld dan het cliché van de eeuwige vagebond die op straat leeft.

De serie laat een aantal mensen uit de verschillende Brabantse steden zien:
Zoals Annie ('s-Hertogenbosch) die het beu is om onder de brug te slapen, ze heeft COPD. Ze oefent samen met andere dak- en thuislozen voor een kerstklucht die in december opgevoerd gaat worden in ‘s-Hertogenbosch.

Marco (Breda) heeft echt een passie voor voetbal en kan eindelijk zijn talent kwijt bij Teamplay@NAC. Sinds kort is hij gepromoveerd van voetballer tot trainer. Sport heeft hem van zijn verslaving afgeholpen. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

Anthony (Tilburg) is met hoge verwachtingen uit Aruba gekomen om het hier te maken als filmer. De praktijk was anders. Hij werd werkloos, kreeg schulden en kwam met zijn moeder in de maatschappelijke opvang terecht. Hij volgt nu een opleiding om dichter bij zijn droom te komen. Gelukkig kan hij op de fiets naar school want hij moet rondkomen van € 30,- per week.

Erwin (Eindhoven) leefde als kind al veel op straat. Hij kwam alleen thuis om te eten en te slapen. Nu heeft hij na 20 jaar op straat geleefd te hebben, voor het eerst een woning. Hij is ‘psychiatrisch belast’ en vele behandelingen mislukten. Door de aanpak van ‘Housing First‘ heeft hij nu een eigen woning en volgt hij een opleiding tot ervaringsdeskundige. Zo krijgt zijn leven betekenis voor anderen. Maar of hij het volhoudt….

Stephanie (Eindhoven) groeide op in vele kindertehuizen. Ze heeft bijna haar vertrouwen in de hulpverlening verloren. Maar door het project Changes geeft ze zichzelf een laatste kans. Hoe zal haar laatste poging om zelfstandig te gaan wonen verlopen?

‘Mijn hoofd raakt nooit leeg’; zegt Willem (Breda) die letterlijk aan de rand van de afgrond heeft gestaan. Hij heeft borderline en is verslaafd geweest aan heroïne. Willem leeft nu al een aantal jaren zelfstandig en krijgt 2x per week langdurige en intensieve begeleiding.

Waar putten deze mensen de kracht uit om hun leven weer op de rails te krijgen? Wie helpt hen daarbij? En hoe kijken burgers naar dak- en thuislozen?

Buitenlui is vanaf 30 november iedere zaterdag vanaf 18.45 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien op Omroep Brabant. Op 28 december is er een speciale uitzending tijdens een eindejaardiner. Samen met daklozen uit de serie wordt dan een maaltijd bereid. Aan tafel schuiven burgers en Buitenlui aan maar ook mensen uit de politiek, de Straatraad en uit de hulpverlening.